Αναμφίβολα τα LED έχουν εξελιχθεί στην πιο δημοφιλή πηγή φωτισμού. Λόγω της τεράστιας ανόδου στη χρήση των LED, δεν συναντάμε πλέον συχνά λάμπες πυρακτώσεως ή ακόμα και λάμπες CFL. Ο λόγος της ραγδαίας αύξησης χρήσης των LED είναι η πληθώρα πλεονεκτημάτων που συγκεντρώνουν, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν και κάποια μειονεκτήματα. Θα ξεκινήσουμε αναλύοντας τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας φωτισμού led.

Φωτισμός Led - Πλεονεκτήματα
Το βασικό πλεονέκτημα τους είναι ότι προσφέρουν πολύ υψηλή ενεργειακή απόδοση σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυρακτώσεως. Οι λάμπες πυρακτώσεως ξοδεύουν περισσότερο από το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμότητα και μόλις το 25% για την παραγωγή του φωτός. Σε αντίθεση οι λαμπτήρες τεχνολογίας LED ξοδεύουν μόλις το 20% σε θερμότητα και το 80% χρησιμοποιείτε για την παραγωγή του φωτός.

Το δεύτερο βασικό πλεονέκτημά τους είναι ότι είναι 100% οικολογικοί και ασφαλείς. Δεν περιέχουν ψευδάργυρο όπως οι λάμπες CFL. Ο ψευδάργυρος, ως γνωστόν είναι επιβλαβής και για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον, γι’αυτό και δε συνίσταται πλέον η χρήση του. Επιπλέον οι λαμπτήρες LED είναι 100% ανακυκλώσιμοι, και όλα τα υλικά τους μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν εύκολα.

Όσον αφορά την αισθητική, με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες δεν έχουμε και ιδιαίτερες επιλογές, όσον αφορά το χρώμα. Με τα led όμως έχουμε ποικιλία χρωμάτων φωτισμού, οπότε εάν σας αρέσουν τα χρωματιστά φώτα, τα led είναι η καλύτερη επιλογή που έχετε στη διάθεσή σας.

Μειονεκτήματα

Το κύριο μειονέκτημα των λαμπτήρων led είναι το αρχικός κόστος αγοράς τους. Οι τιμή για μια κοινή λάμπα πυρακτώσεως κυμαίνεται από μερικά cents έως λίγα ευρώ, ενώ ταυτόχρονα η παραγωγή τους έχει πλέον απαγορευθεί βάσει Ευρωπαϊκού νόμου. Αντιθέτως, οι λάμπες led ξεκινάνε από 15 ευρώ και φθάνουν μέχρι πολύ υψηλές τιμές. Σαν γενικός κανόνας ισχύει ότι οι λάμπες led είναι 8 με 20 φορές πιο ακριβές. Βέβαια μακροπρόθεσμα θα κάνετε μεγάλη οικονομία, αφού έχουν πολύ μικρή κατανάλωση ενώ έχουν και πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής (10 + χρόνια).

Ένα ακόμα μειονέκτημα τους, το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι είναι αρκετά ευαίσθητες στην θερμότητα. Αν και οι ίδιες παράγουν ελάχιστη θερμότητα είναι πολύ καλοί αγωγοί της. Αν εκτεθούν σε μεγάλη θερμότητα μειώνεται η απόδοση και η διάρκεια ζωής τους. Για τον παραπάνω λόγο η χρήση τους σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία δεν συνιστάται.

Αναμφίβολα η τεχνολογία φωτισμού LED αποτελεί το μέλλον στο φωτισμό και μέσα στην επόμενη δεκαετία θα έχουν αντικαταστήσει τους παραδοσιακούς λαμπτήρες που ξέραμε τόσα χρόνια.